NL EN
DONEER NU!

Doelen NIX18 maar deels gehaald

8 november 2019

Doelen NIX18 maar deels gehaald De alcoholleeftijdsgrens ging in 2014 van 16 naar 18 jaar. Het doel van de NIX18 wet was: minder jongeren moeten drinken en ook moeten ze op oudere leeftijd beginnen. Tegelijkertijd wilde de overheid minder jonge bingedrinkers en comadrinkers. De wet bestaat nu bijna zes jaar en NOS Stories keek naar het effect. Conclusie: de doelen zijn maar deels gehaald.

NOS Stories keek naar 3 doelen van de wet.

1. Minder jongeren drinken en ze drinken op oudere leeftijd. Die doelen zijn gehaald. In 2003 had ruim 8 op de 10 scholieren weleens alcohol gedronken. Nu, bijna 6 jaar nadat de nieuwe leeftijdsgrens is ingegaan, heeft minder dan de helft van de scholieren ooit alcohol gedronken. Jongeren beginnen ook op oudere leeftijd met drinken. In 2003 begonnen ze gemiddeld al op hun 12de. Dat is nu ruim 13 jaar.
2. Minder binge-drinkers onder jongeren. Dat is deels gelukt. Het totaal aantal bingedrinkers is gehalveerd. Maar jongeren die drinken, drinken meer: driekwart van alle minderjarige drinkers is bingedrinker.
3. Minder comadrinkers. Dat is helaas niet het geval. Het aantal comadrinkers dat in het ziekenhuis belandt met een alcoholvergiftiging is na de wet namelijk niet gedaald. In 2013 waren dat er nog 434, in 2017 belandden 671 jongeren door alcohol in het ziekenhuis.

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil het alcoholbeleid de komende jaren meer richten op de jongeren die nog wel drinken. Onder meer door de beschikbaarheid van alcohol de komende jaren verder te laten dalen. Want dat jongeren, ondanks de leeftijdsgrens van 18 jaar, nog steeds aan alcohol kunnen komen, is geen geheim. Via broers, zussen, ouders en vrienden kun je als minderjarige gewoon je biertje blijven drinken. Vanaf 2021 wordt "doorgeefluik zijn" strafbaar.

Bronnen: nos.nl en youtube.com.

Laatste nieuws