NL EN
DONEER NU!

25% welvaartsziekten veroorzaakt door leefstijl

13 december 2011

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) presenteert vandaag zijn advies ‘Preventie van welvaartsziekten’ en overhandigt het advies aan de voorzitter van GGD Nederland, mr. E.M. d’Hondt.
In het rapport wordt ingegaan op het feit dat een kwart van de welvaartsziekten komt door ongezonde leefstijl (slecht eten, roken, overmatig alcoholgebruik en weinig bewegen). Recent onderzoek wijst zelfs uit dat 40% van de kankergevallen daardoor wordt veroorzaakt. Veel van deze ziekten zijn te voorkomen. Daarmee blijft de zorg betaalbaar en kunnen meer mensen meedoen aan betaald en onbetaald werk; dit geldt het meest voor mensen met een lage opleiding.

De RVZ vindt de keuze van Minister Edith Schippers voor gezondheidsbeleid dicht bij de mensen, dus lokaal, de goede richting. Maar de Raad vindt dat dit met meer kracht moet gebeuren. In het rapport wordt onder meer genoemd:
- realisering van een Preventiefonds, waarin 1% van de premiemiddelen (€350 miljoen per jaar) apart wordt gezet voor preventie;
- duidelijke landelijke regelgeving over roken, alcohol en gezonde voeding;
- logische fiscale regels, zoals hogere tabaks- en alcoholaccijnzen, en een onderzoek naar een vettax of een hogere BTW op voedsel.

preventieadvies_versie_12_december.pdfpreventieadvies_versie_12_december.pdf (418 kB)

Laatste nieuws