NL EN
DONEER NU!

Debat over Alcohol en Kanker tijdens Europese Alcohol Week

28 november 2017

Debat over Alcohol en Kanker tijdens Europese Alcohol Week Het thema Alcohol en Kanker stond centraal tijdens één van de activiteiten die georganiseerd waren in het kader van de European Awareness Week on Alcohol Related Harm (AWARH), die van 20-24 november werd gehouden in het Europees Parlement in Brussel. Het debat was georganiseerd door EUROCARE (de Europese koepelorganisaties van alcohol NGO’s), de MAC groep (Members of European Parliament Against Cancer) en MEP LiverGroup (Members of European Parliament). Een medewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP nam er aan deel (zie foto).

De AWARH partners willen dat de Europese Commissie in actie komt. Ze vragen om:
- de implementatie van de WHO Global Strategy to Reduce the Harmful Use of Alcohol en
- een bredere verspreiding van de European Code Against Cancer, waar alcohol onderdeel van uitmaakt. De alcoholboodschap van de Europese Kanker Code is: "If you drink alcohol of any type, limit your intake. Not drinking alcohol is better for cancer prevention."

Het informeren van het publiek is de eerste stap: 9 van de 10 Europeanen zijn zich immers niet bewust van de link tussen Alcohol en Kanker.
Tijdens het debat kwam aan de orde dat veranderingen in regelgeving wel degelijk kunnen leiden tot een daling van de kankerincidentie. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in Frankrijk en Italië, waar de leverkankerincidentie omlaag is gegaan. Verder realiseerden de deelnemers zich dat het lang duurt voordat een beleidswijziging zich vertaalt in een daling van de kankerincidentie. Kanker ontwikkelt zich immers meestal over een langere periode (10-40 jaar).

Laatste nieuws