NL EN
DONEER NU!

Nederland telt ruim 10.000 kroegen

10 juni 2017

In tegenstelling tot het aantal hotels, restaurants en cafetaria, neemt het aantal cafés af. Nederland telt nu 10.720 kroegen, terwijl dit er in 2013 nog 11.570 waren.

"Het aantal cafés daalt al vanaf 2008", zegt sectoreconoom Thijs Geijer van ING. "Dat heeft voor een deel te maken met veranderende regelgeving: het rookverbod en het verbod op de verkoop van alcohol aan 16- tot 18-jarigen."

Daarnaast wijst Geijer erop dat de Nederlandse bevolking weliswaar nog groeit, maar dat de groei vooral in het aantal ouderen zit. "Er is sprake van vergrijzing en onder ouderen is het populairder om uit eten te gaan dan om in een café te zitten. Mensen drinken ook vaker gewoon thuis een biertje bij de barbecue. De prijsontwikkeling van consumpties in de kroeg en van drankjes uit de supermarkt loopt bovendien sterk uiteen. In cafés stijgen de prijzen relatief harder."

Adviseur Nick ten Hove van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners wijst erop dat cafés daarnaast steeds meer concurrentie hebben van bijvoorbeeld food- en dance festivals. "Dat kun je met goed fatsoen op sociale media posten", aldus Ten Hove. "Daarnaast speelt de huidige gezondheidstrend een rol. Er wordt minder bier geconsumeerd."

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws