NL EN
DONEER NU!

Versterkt alcohol PMS?

23 april 2018

Alcoholgebruik heeft mogelijk invloed op het pre-menstrueel syndroom, kortweg PMS. Dat stellen Spaanse onderzoekers van de Universidad Santiago de Compostela op basis van een analyse van de gegevens van 40.000 vrouwen uit 8 verschillende landen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open.

Op basis van de wereldwijde prevalentie van alcoholgebruik en hun studieresultaten, schatten de onderzoekers dat ongeveer één op de 10 gevallen mogelijk verband houdt met alcoholgebruik. In Europa zou het gaan om één op de 5 gevallen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat PMS ernstiger is bij vrouwen die alcohol gebruiken. Het is echter niet duidelijk of dit te wijten is aan de alcohol zelf of dat vrouwen met PMS naar de fles grijpen om met hun syndroom om te gaan.

Het onderzoeksteam denkt dat de impact van alcohol op PMS verklaart kan worden door het feit dat door alcohol het gehalte aan enkele vrouwelijke hormonen omhoog schiet. Daarnaast beïnvloedt alcohol verschillende hersenprocessen die van belang zijn voor iemands gemoedstoestand, zoals serotonine.

Verder onderzoek is absoluut noodzakelijk, concluderen de onderzoekers.

Fernández M.d.M., Saulyte J., Inskip H.M., et al. Premenstrual syndrome and alcohol consumption: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open (2018) 8:e019490. doi:10.1136/ bmjopen-2017-019490

Bron: bmj.com.

Laatste nieuws