NL EN
DONEER NU!

NU.nl checkt: voorkomt rode wijn verkoudheid?

3 januari 2019

NU.nl checkt: voorkomt rode wijn verkoudheid? Beautify meldde begin december dat rode wijn helpt bij het voorkomen van een verkoudheid. Onderzoek zou uitwijzen dat je minder snel snottert en hoest als je rode wijn drinkt. Klopt het? NU.nl checkt zocht het uit.

Het onderzoek, waar het bericht van Beautify op gebaseerd is, is in mei 2016 gepubliceerd. In het onderzoek is echter niet gekeken naar het effect van het drinken van rode wijn op verkoudheid. Er werd wel gekeken naar een aantal stoffen die in rode wijn zitten, namelijk de groep flavonoïden. Deze stoffen zitten niet alleen in rode wijn, maar ook in groente, fruit, thee en chocolade. Er werd vastgesteld dat mensen die extra flavonoïden binnenkregen een iets kleinere kans hadden om een infectie van de keel, neus of mond te krijgen. Van de mensen met extra flavonoïden kregen er 127 zo'n soort infectie, van de mensen zonder waren dit er 164.

Er is echter geen bewijs dat rode wijn, dat dus flavonoïden bevat, helpt bij het voorkomen van verkoudheid. Het lijkt Elise Hoek, voedselveiligheidswetenschapper aan Wageningen University en Research, mede door de alcohol in wijn, niet aannemelijk dat rode wijn echt gaat helpen tegen verkoudheid. "Je krijgt met een glaasje rode wijn redelijk wat flavonoïden binnen, maar vanwege de alcohol moet je er zeker niet te veel van drinken. Alcohol heeft negatieve effecten op de gezondheid."

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws