NL EN
DONEER NU!

NIH schort omstreden alcoholstudie op

17 mei 2018

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) hebben de omstreden Moderate Alcohol and Cardiovascular Health Trial, ook wel MACH15 genoemd, opgeschort. Dit omdat er bezorgdheid bestaat over de rol van de alcoholindustrie in deze via het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism opgedragen studie naar het effect van matige alcoholconsumptie op de cardiovasculaire gezondheid.

Afgelopen donderdag liet NIH-directeur Francis Collins tijdens een verhoor voor een senaatssubcommissie, weten dat de studie een week geleden is stopgezet om ambtenaren de gelegenheid te geven te onderzoeken hoe de financiering van deze dure studie is verlopen en of de studie nog steeds relevant is. Op deze site schreven we eerder over de kritiek die hieromtrent geuit is.

"Voor de NIH is onze reputatie heel belangrijk", aldus Collins. "En als we in een situatie zijn beland waarin dat in twijfel kan worden getrokken, dan moeten we daar naar mijn mening heel serieus naar kijken en met een andere strategie komen."

Het Beth Israel Deaconess Medical Center, dat belast is met de coördinatie van de studie, is ondertussen separaat bezig met een analyse of deze studie in lijn is met de eigen onderzoeksstandaard. Beth Israel werkt overigens mee met het onderzoek van de NIH.

Het is onbekend of deze ontwikkelingen direct gevolg hebben voor het Nederlandse deel van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Julius Clinical Research te Zeist.

Update 11 juni 2018: Een van de financiers van deze alcoholstudie, een grote brouwer, heeft laten weten zich terug te trekken.

Bronnen: statnews.com, nytimes.com en juliusclinical.com.

Laatste nieuws