NL EN
DONEER NU!

Topmerken stappen in kant-en-klare cocktails

18 oktober 2023

The Coca-Cola Company en Pernod Ricard hebben een wereldwijde samenwerking aangekondigd om in 2024 een kant-en-klare, voorgemixte cocktail in blik op de markt te brengen. Het alcoholgehalte zal internationaal 5% zijn, maar varieert afhankelijk van de markt.

Absolut & Sprite wordt gemaakt met Absolut (wodka) en Sprite (citroen-limoenfrisdrank). De voorgemengde cocktail zal ook verkrijgbaar zijn in een zero-sugar variant. De eerste lancering is gepland voor begin 2024 in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Duitsland.

Frisdrankfabrikanten zijn zich steeds meer op alcohol aan het richten, vaak via dergelijke samenwerkingsverbanden. De verkoop van kant-en-klare drankjes kwam wereldwijd in een versnelling tijdens de coronapandemie. De voorspelling is dat de mondiale afzet de komende vijf jaar met 24% zal groeien. De horeca kiest nu vaker voor kant-en-klare cocktails en ze zijn ook al bij studentenverenigingen en op festivals gesignaleerd. Ook in Nederland.

Jongeren zijn de doelgroep van dit nieuwe marktsegment. Omdat er vraag is, maar het blikje is ook een lokkertje. Pernod Ricard geeft toe dat kant-en-klare drankjes een goede manier zijn om consumenten kennis te laten maken met hun andere sterke dranken. Die sterke dranken zijn duurder en worden vooral gedronken door oudere consumenten.

Maar een vrolijk en kleurrijk blikje maakt een cocktail niet minder risicovol. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP: "De zoete smaak trekt jongeren aan, het wordt verkocht op festivals en in supermarkten, omdat het alcoholgehalte onder de 15% ligt. Maar de consument mag best weten dat zo’n leuk-uitziende cocktail niet minder schadelijk is dan een standaardflesje bier of een glas wijn. Ons advies blijft: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag."

Bronnen: coca-colacompany.com en ad.nl.

Laatste nieuws