NL EN
DONEER NU!

Verband tussen tolerantie ouders en drinkgedrag van hun kinderen

11 juni 2019

In het wetenschappelijk tijdschrift Addiction is een meta-analyse verschenen van studies naar het verband tussen opvattingen van ouders over het gebruik van alcohol door hun kinderen en het door de kinderen zelf gerapporteerde alcoholgebruik.

De studie werd verricht door studenten van het Cambridge Institute of Public Health. Van de 7.471 artikelen die zij screenden, werden er uiteindelijk 29 geselecteerd, zowel uit de USA als uit Europa. Daarin stonden gegevens van 16.477 kinderen van 7 tot 18 jaar en 15.229 ouders.

Uit de studie blijkt dat kinderen van ouders die tolerant zijn ten aanzien van alcoholgebruik, jonger gaan drinken dan leeftijdgenoten en frequenter alcohol gebruiken en dronken zijn. De perceptie van kinderen over de tolerantie van hun ouders is vooral van invloed op de frequentie van hun drankgebruik nadát ze zijn gaan drinken.

Mariliis Tael‐Öeren, Felix Naughton and Stephen Sutton. The relationship between parental attitudes and children's alcohol use: a systematic review and meta‐analysis. Addiction (2019) 11 June https://doi.org/10.1111/add.14615

Bron: cam.ac.uk.

Laatste nieuws