NL EN
DONEER NU!

Van Rijn reageert op Kamervragen over waarschuwen van zwangere vrouwen voor alcoholgebruik

29 april 2014

Van Rijn reageert op Kamervragen over waarschuwen van zwangere vrouwen voor alcoholgebruik Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft antwoord gegeven op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over het samenwerken met private partijen bij het waarschuwen van zwangere vrouwen voor alcoholgebruik.

In zijn brief geeft de staatssecretaris aan voorstander te zijn van samenwerken met (private) partijen en sectoren ter bevordering van een gezonde leefstijl, onder voorwaarde dat partijen een duidelijk gezamenlijk doel hebben, waaraan betrokken partijen zich committeren. Samenwerking tussen een producent van ongezonde producten, is – in de visie van Van Rijn - vanuit dat perspectief mogelijk. Bijvoorbeeld voor het gezonder maken van een product of het geven van goede voorlichting over het gebruik en de gevolgen van het gebruik van een product.

De staatssecretaris noemt in zijn antwoord als positief voorbeeld Heineken die samen met Bouman GGZ meer bekendheid geeft aan de gevaren van drinken tijdens zwangerschap.
Ook noemt hij de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven. Deze organisaties hebben aangegeven niet te willen samenwerken op dit dossier. Zij zien geen meerwaarde in het opnemen van preventieve boodschappen met betrekking tot de risico’s van alcohol en tabak in bijsluiters en/of verpakking van anticonceptiemiddelen of zwangerschapstesten.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl