NL EN
DONEER NU!

Meerderheid Nederlanders wil focus op voorkómen van ziekten

17 mei 2022

Bijna 70% van alle Nederlanders is voorstander van het anders organiseren van zorg om deze goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 2.000 Nederlanders, in opdracht van Zorginstituut Nederland.

60% van de ondervraagden is van mening dat er veel meer focus moet komen te liggen op voorkomen van ziekten in plaats van het behandelen ervan. Ruim 80% van de Nederlanders vindt dat het maken van gezonde keuzes makkelijker moet worden, bijvoorbeeld door het verlagen van de BTW op groenten en fruit en het weren van snoep- en frisdrankautomaten uit scholen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk staat. 4 op de 10 Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven een hogere zorgpremie moeten gaan betalen. Mensen met een ongezonde leefstijl moeten actief hierop worden aangesproken door hun huisarts, vindt 64%. Een minderheid van 19% gaat nog een stap verder en vindt dat zijzelf voorrang moeten krijgen in de zorg op mensen met een ongezonde leefstijl.

Bron: zorginstituutnederland.nl.

Laatste nieuws