NL EN
DONEER NU!

Met welk voorstel gaat de alcoholbranche komen?

9 februari 2018

Met welk voorstel gaat de alcoholbranche komen? In maart 2017 gaf de Europese Commissie de alcoholindustrie 12 maanden de tijd om met een zelfreguleringsvoorstel te komen voor de wijze waarop er op alcoholhoudende dranken voedselinformatie wordt gegeven. Gaat het de alcoholbranche lukken volgende maand met een gezamenlijk voorstel zal komen?

Alcoholhoudende dranken hebben een uitzonderingspositie in de EU-verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (1169/2011). Die bevat regels over de vermelding van ingrediënten en de voedingswaarde op de verpakkingen en etiketten van levensmiddelen. Deze regels zijn verplicht voor alle levensmiddelen, behalve voor dranken met een alcoholgehalte boven de 1,2%.

Naar verluidt was er tijdens de besprekingen binnen de alcoholbranche veel verdeeldheid tussen de verschillende sectororganisaties. De biersector is voorstander van vermelding van ingrediënten en voedingswaarde per 100 milliliter. Maar de producenten van gedistilleerde dranken vinden dat niet eerlijk voor hun producten, zij willen een vermelding per 40 milliliter. Terwijl de wijnproducenten het sowieso onredelijk vinden als de wijnsector verplicht zou worden alle ingrediënten op elke fles wijn te vermelden, omdat het recept voor wijn telkens verandert.

En dan is er nog het gerucht dat in het voorstel waarmee de alcoholindustrie komt, gekozen is voor voedselinformatie aan consumenten op internet. Dus geen informatie op de verpakking of het etiket. Consumenten zouden daar slechts worden verwezen naar websites waar informatie te vinden is.

De gezondheidsorganisaties zijn dus inmiddels benieuwd met welk voorstel de branche zal komen en wat de reactie zal zijn van de Europese Commissie. Gezondheidscommissaris Andriukaitis (foto) heeft al gewaarschuwd dat als het voorstel onbevredigend is, de Commissie "een effectbeoordeling zal uitvoeren om alle beschikbare opties te beoordelen".

Bronnen: epha.org en twitter.com.

Laatste nieuws