NL EN
DONEER NU!

Schrappen van accijns op mousserende wijn stuwt verkoop bij slijter aan de grens op

20 juli 2017

Per 1 januari 2017 is de extra accijns op mousserende wijnen zoals champagne geschrapt. Sindsdien is de accijns op stille wijn en die op mousserende wijn even hoog. Wijnhandelaren beginnen dat te zien in de cijfers. Opnieuw een bewijs dat de prijs van een alcoholhoudende drank grote invloed heeft op de verkoop.

"Voor ons was het een rem op het hele assortiment", zegt Petra de Boevere van slijterij De Vuurtoren in Sluis, gelegen op een steenworp afstand van de Belgische grens. Nu de accijns van tafel is, ziet De Boevere dat terug in de boeken.

De Boevere: "Ik heb ruim twee keer zoveel champagne verkocht sinds 1 januari als normaal in deze periode." Ook cava doet het opvallend goed. "Normaal verkoop ik daar ongeveer driehonderd flessen van, nu zal dat richting de duizend gaan."

Branchevereniging Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) herkent dat verhaal, al valt de trend landelijk een stuk lager uit in vergelijking met de grensgebieden, waar geconcurreerd moest worden met buurlanden zonder champagneaccijns. "Wij zien een stijging van een paar procent als het gaat om mousserende wijn", zegt het KVNW.

Bron: rtlz.nl.

Laatste nieuws