NL EN
DONEER NU!

Conceptversie Nationaal Preventieakkoord: alcohol duurder

30 augustus 2018

Alcohol moet duurder worden om probleemdrinken tegen te gaan. Dat staat in een conceptversie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis eind oktober wil presenteren.

In het document staat dat er een einde moet komen aan het stunten met alcohol. Gewone aanbiedingen blijven mogelijk, maar voordeeltjes als een tweede krat bier voor de halve prijs zijn uit den boze.

Het conceptplan stelt ook dat de accijns op alcohol geïndexeerd moet worden. Dat betekent dat de prijs meegroeit met de inflatie en dat drank dus geleidelijk duurder wordt.

Verder wil Blokhuis onderzoeken of het verstandig is om een minimumprijs voor drank in te voeren.

Staatssecretaris Blokhuis wil niet bevestigen dat deze maatregelen er ook echt komen. Over de uitgelekte alcoholplannen zegt hij dat het duurder maken van alcohol helpt om het drankgebruik te ontmoedigen.

Directeur Peters van de Vereniging Drankenhandel Nederland zegt dat er nog allerlei conceptversies van het akkoord "heen en weer" gaan en dat er nog van alles kan veranderen. Volgens hem is het de bedoeling om het akkoord op 29 oktober te ondertekenen. Ook Haagse bronnen benadrukken dat er voorlopig nog geen definitief plan ligt.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws