NL EN
DONEER NU!

Nederland mag kiezen voor btw-onderscheid bij restaurantdiensten

8 november 2019

Nederland mag kiezen voor btw-onderscheid bij restaurantdiensten In een restaurant moet in Nederland over de voedingsmiddelen en over de alcoholvrije drank 9% btw betaald worden, over de alcoholhoudende drank 21%. De wetgever mag een uitzondering maken voor laatstgenoemde dranken, aldus de Hoge Raad.

Een restauranthouder was naar de rechter gestapt om dit onderscheid aan te kaarten. Hij vond het vreemd dat er twee verschillende btw-tarieven gelden, terwijl het maar om één dienst gaat. Namelijk een avondje dineren in een restaurant.

De Hoge Raad wees er echter op dat de Europese richtlijnen lidstaten toestaat om voor restaurantdiensten een uitzondering te hanteren in hun wetgeving en de levering van alcoholhoudende drank uit te sluiten van het verlaagde btw-tarief. De Nederlandse wetgever heeft op een correcte wijze gebruik gemaakt van deze bevoegdheid. Het is ook vrij duidelijk wat wel en wat geen alcoholhoudende drank is. Het btw-onderscheid bij restaurantdiensten kan dus juridisch prima door de beugel, aldus de Hoge Raad.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2019:1724

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws