NL EN
DONEER NU!

Nieuw WHO rapport over etikettering van alcoholhoudende dranken

11 juni 2020

Nieuw WHO rapport over etikettering van alcoholhoudende dranken Deze week verscheen een rapport over etikettering van alcoholhoudende dranken in de Europese regio van de WHO. Het rapport geeft een overzicht van de verschillende manieren waarop landen de etikettering van alcoholhoudende dranken hebben geregeld. Ook worden de beleidsopties uiteengezet.

Etikettering van alcoholhoudende dranken, iets waarvoor de WHO pleit, is in veel landen van de regio niet verplicht. De WHO vindt dat consumenten het recht hebben op informatie over de ingrediënten van alcoholhoudende drank en de mogelijke risico's van het drinken ervan. Dit zijn minimumvereisten voor het nemen van weloverwogen beslissingen.

Volgens het rapport voldoet slechts één land van de Europese Unie en 8 Europese niet-EU-landen aan de aanbevelingen van de WHO.

Momenteel heeft slechts 17% van de Europese lidstaten wetten die van alcoholproducenten eisen dat ze zowel ingrediënten als gezondheidsinformatie en voedingswaarden op etiketten vermelden. In totaal heeft 40% enige wetgeving met betrekking tot de vermelding van ingrediënten, 28% heeft wetten met betrekking tot vermelding van gezondheidsinformatie of alcoholwaarschuwingen en 19% heeft enige wetgeving met betrekking tot vermelding van voedingswaarden.

Eén van de goede voorbeelden is Frankrijk. Daar is een wet ingevoerd die een waarschuwing tegen drinken tijdens de zwangerschap op alle alcoholhoudende dranken verplicht stelt. De autoriteiten van het land hebben de verordening ingebed in een bredere strategie om het bewustzijn over de nadelen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap te vergroten. Recente studies hebben aangetoond dat dat heeft geleid tot een verbetering van het publieke bewustzijn. De Franse minister van Volksgezondheid heeft in het nationale volksgezondheidsplan voor 2018-2022 aangekondigd de zichtbaarheid van het zwangerschapslogo te willen verbeteren.

Rusland heeft ook strengere voorschriften voor het etiketteren van alcoholhoudende dranken aangenomen. De wetgeving is in 1995 van kracht geworden en sindsdien al 4 keer aangescherpt.

Bron: euro.who.int.

what-is-the-current-alcohol-labelling-practice-in-the-who-european.pdfwhat-is-the-current-alcohol-labelling-practice-in-the-who-european.pdf (1,16 MB)

Laatste nieuws