NL EN
DONEER NU!

Wat te doen aan alcoholmisbruik studenten?

24 augustus 2023

Hogescholen en universiteiten doen er alles aan om tijdens de introductieweken drank te ontmoedigen. Toch heeft dat nog onvoldoende effect. Op de spoedeisende hulp blijft het onverminderd druk met laveloze studenten.

“We merken elk jaar dat er tijdens de uitweek meer gevallen zijn van intoxicatie en secundaire gevallen, zoals hoofdletsels bijvoorbeeld door een val van de fiets”. Een daling tijdens de introductieweek zien ze ook nog niet op de Eerste Hulp.

Tijdens de introductieweken krijgen mentoren preventielessen en steeds vaker is er op de tap ook alcoholvrij bier. Trudy van Dijken van het Diaconessenziekenhuis verwacht wel dat dat verschil maakt. “Alcohol is een sociaal geaccepteerde harddrug, je hoort er niet bij als je geen alcohol drinkt. Als je van tevoren wordt geconfronteerd met de negatieve kanten van alcohol kan je verslaving en overmatig gebruik voorkomen.”

Wel vindt zij dat ervoor gezorgd moet worden dat de voorlichting wordt gegeven door iemand waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen. Verenigingen moeten verder studenten stimuleren om te kiezen voor niet-alcoholhoudende opties.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws