NL EN
DONEER NU!

2020: het jaar dat Dry January definitief doorbrak?

1 februari 2020

2020: het jaar dat Dry January definitief doorbrak? Dry January, ofwel in Nederland IkPas, het initiatief om een maandje de alcohol te laten staan, was volgens de aanjagers een groot succes dit jaar.

Rob Bovens is als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Tilburg en verdiept zich al jaren in alcoholgebruik en -verslaving. Hij noemt 2020 het jaar dat Dry January/IkPas echt doorbrak. "Er is dit jaar iets fundamenteels veranderd, lijkt het. Via IkPas.nl hebben dit jaar 41.466 mensen aangegeven dat ze meedoen, maar ik schat dat het totale aantal in Nederland zo'n zes à zeven keer zo hoog ligt."

“Niet iedereen haalde de eindstreep”, zegt Bovens. "Uit mijn onderzoeken weet ik dat driekwart de actie afmaakt zonder te drinken. 10% gaat één keer in de 'fout' en 15% geeft er voortijdig de brui aan."

En ná Dry January/IkPas weer snoeihard aan de drank? Niet per se, vertelt ontwikkelingspsycholoog Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam. "Gemiddeld genomen drinken deelnemers een half jaar later nog steeds minder alcohol." Dat geldt ook voor de mensen die de eindstreep in januari niet haalden.
Wiers is te spreken over de voordelen van een tijdje geheelonthouding. "Als je een wat zwaardere gewoontedrinker bent, dan is het nuttig om eens ervaring op te doen om 'nee' te zeggen op een moment dat je normaal wél een glaasje zou nemen."
En dan zijn er nog de effecten voor de gezondheid. "Die treden op na een dag of zeven of tien. Denk aan beter slapen of gewoon wat lekkerder in je vel zitten. Zo'n positieve ervaring is ook heel waardevol."

Toch zijn er zat mensen voor wie januari niet snel genoeg voorbij had kunnen zijn. Henk-Jan Buis bestiert een slijterij in de Amsterdamse Pijp en neemt geen blad voor de mond. “Voor ons vakmensen is het gewoonweg waardeloos." Hij ziet absoluut een dip in de verkoop in januari, en de laatste jaren wordt die steeds groter. Voorzitter van de Koninklijke Slijters Unie Ron Andes bevestigt dat Dry January/IkPas vooral een stadse aangelegenheid is. "Op het platteland hebben onze leden er minder last van dan in de grote steden." Al wordt dat wel deels opgevangen door alle nieuwjaarsrecepties. Buis hoopt vooral dat in februari de kassa weer gaat rinkelen. "Ik hoop dat het losgaat.”

Koninklijke Horeca Nederland durft niet in te schatten wat de impact is van Dry January/IkPas op de omzet van horecaondernemers. "Wij beschikken niet over hun concrete omzetcijfers," aldus een woordvoerder.

De volgende actie van IkPas start 26 februari a.s. Het gaat om ’40 dagen geen druppel’ en duurt tot en met 5 april. Nu al hebben zo’n 2.500 mensen zich daarvoor opgegeven.

Bronnen: rtlnieuws.nl en ikpas.nl.

Laatste nieuws