NL EN
DONEER NU!

Eénderde geweld in vliegtuigen door alcohol of drugs

6 december 2017

Eénderde geweld in vliegtuigen door alcohol of drugs Amokmakers in vliegtuigen worden steeds agressiever en gewelddadiger. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van luchtvaartorganisatie IATA, die alarm slaat bij de Verenigde Naties. Het gaat wereldwijd nu om rond 10.000 ernstige incidenten per jaar. Eénderde van de gevallen had te maken met alcohol of drugs. Ook Schiphol werkt nu mee aan beleid tegen onhandelbare passagiers.

Voorzitter Annette Groeneveld van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC): "Agressie aan boord loopt vooral bij prijsvechters de spuigaten uit. Dat begint vaak op luchthavens, waar passagiers zich laten vollopen. Wij pleiten voor ingrijpen voor aso’s instappen."

Het probleem is volgens Groeneveld dat budgetvliegers bezuinigen op goede trainingen. "Stewardessen moeten aan de gate en bij het boarden tegenwoordig vooral kijken of passagiers zich normaal gedragen. Als ze echt onder invloed zijn, gooien we hen van boord. Ook als het tijdens de vlucht escaleert, moet je weten wat je moet doen, anders gaat het mis."

Groeneveld pleit net als IATA voor betere controles op vliegvelden. "Dat vinden ze niet leuk, want horeca is een belangrijke inkomstenpost. Schiphol heeft zich dit najaar na lang aandringen schoorvoetend aangesloten bij het ’platform unruly passengers’ samen met VNC, pilotenclub VNV, de vliegmaatschappijen, regering en het Openbaar Ministerie. Dat helpt."

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws