NL EN
DONEER NU!

Op 4 april uitspraak kartelzaak Ageviewers

2 februari 2017

Vandaag diende voor het Hof in Den Haag de kartelzaak rond Ageviewers. Dit leeftijdscontrolesysteem voor de verkoop van alcohol en tabak werd – zo oordeelde vorig jaar de rechter - met verboden afspraken geweerd uit de supermarkten die aangesloten zijn bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het CBL en Jumbo werden veroordeeld voor overtreding van de mededingingswet.

De advocaat van het CBL betoogde dat haar leden allemaal zelfstandig hebben besloten het Ageviewers-systeem niet te gaan gebruiken en dat de Code 'Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt' die zij hanteerden uitging van caissière-verkoop, maar ruimte bood om andere leeftijdscontrolesystemen in te zetten. Hij noemde ook enige interne stukken van enkele supermarkten die z.i. het doorslaggevend bewijs zijn dat er geen sprake was van een boycot. De advocaat van Jumbo gaf ook aan vrijelijk besloten te hebben af te zien van invoering van Ageviewers. De klanten vonden het systeem irritant.

De advocaat van HEM, het bedrijf achter Ageviewers, gaf aan dat zij sinds juni 2008 worden geweerd uit alle supermarkten die aangesloten zijn bij het CBL. Een supermarkt die al had aangegeven Ageviewers in al haar winkels te gaan installeren, kwam daarop terug na de kartelvergadering waarin werd afgesproken dat alleen caissières in de supermarkt op leeftijd mogen controleren. In de jaren daarna heeft HEM alleen afspraken kunnen maken met zelfstandige slijters aangesloten bij de SlijtersUnie. Ook werd een proef gehouden bij een supermarkt die niet was aangesloten op Jumbo's centrale kassasysteem.

In de Telegraaf van vandaag stond vermeld dat de directeur van HEM, Dirk Benschop, ervan overtuigd is dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) informatie achterhoudt over de mogelijke betrokkenheid van zijn ministerie bij dit kartel. Kort voor de kartelvergadering in juni 2008 is er namelijk op VWS overleg gevoerd over Ageviewers. Maar wat er precies is gezegd, blijft onduidelijk. Want de tweede bladzijde van de notulen van het overleg lijkt kwijtgeraakt, gaf Van Rijn in september toe na onthullingen van de Telegraaf. Onduidelijk is of er wat gevonden is. Van Rijn weigert dat aan Benschop te vertellen. "Hij wacht bewust tot na de zitting van het hoger beroep", vermoedt de gedupeerde ondernemer. Het ministerie zegt dat de auditdienst van het Rijk er nog mee bezig is.

Het Hof wil op 4 april uitspraak doen.

Bron voorlaatste alinea: telegraaf.nl.

Laatste nieuws