NL EN
DONEER NU!

Evaluatie MUP in Northern Territory (Australië) verschenen

6 oktober 2022

Deze week is een door Frontier Economics uitgevoerde evaluatie verschenen van de introductie in 2018 van een Minimum Unit Price (MUP) in de Northern Territory (Australië). Vanaf dat moment geldt daar een basisprijs van $1,30 voor één unit alcohol.

Het duidelijkste effect van de introductie van een MUP was de daling van het aanbod van goedkope dranken met een hoog alcoholgehalte, zoals vatwijn. Het rapport laat verder een afname zien van alcoholschade op een aantal belangrijke terreinen, zoals een daling van 25,8% aan alcoholgerelateerde geweldsincidenten. Ook waren er 37,6% minder ziekenhuisopnames in verband met alcohol in het Alice Springs Hospital en een daling van 24,2% in Tennant Creek.

Over het geheel genomen was er een daling van 19,4% van de incidentie van alcoholgerelateerde bezoeken op de spoedeisende hulp. Verder werd geen bewijs gevonden dat de MUP negatieve effecten heeft gehad op de industrie, het toerisme of de economie van de Northern Territory.

De onderzoekers erkennen dat het moeilijk was om alleen de MUP te evalueren, omdat destijds eveneens andere alcoholbeleidsmaatregelen zijn ingezet en de afgelopen jaren de coronapandemie ook veel invloed heeft gehad op het alcoholgebruik.

Bron: miragenews.com.

evaluation-of-minimum-unit-price-of-alcohol-in-the-northern-territory.pdfevaluation-of-minimum-unit-price-of-alcohol-in-the-northern-territory.pdf (4,87 MB)

Laatste nieuws