NL EN
DONEER NU!

België heeft eindelijk interfederaal Alcoholplan

29 maart 2023

België heeft eindelijk interfederaal Alcoholplan Strengere regels voor reclame, meer beperkingen in de verkoop en een betere toegang tot de zorg. Dat zijn enkele voornemens waarmee de Belgische regeringen de strijd tegen overmatig alcoholgebruik willen aanpakken. Het nieuwe Alcoholplan van minister Frank Vandenbroucke bevat maar liefst 75 maatregelen die de komende jaren zullen worden uitgevoerd.

De belangrijkste maatregelen op een rijtje:

• Een verbod op reclame voor en na programma’s voor minderjarigen. Dit geldt zowel op televisie als op de radio.
• Er komen ook regels voor reclame in bioscopen, kranten en tijdschriften, en op het internet wanneer het publiek vooral uit minderjarigen bestaat.
• Gratis water in alle cafés en restaurants die ook alcoholische dranken serveren.
• 's Nachts geen verkoop meer van alcohol in winkels langs de autosnelwegen.
• Geen alcohol meer in automaten, noch in de winkels van ziekenhuizen.
• Gratis alcoholhoudende dranken schenken in het kader van een promotiecampagne wordt verboden.
• 16- tot 18-jarigen zullen geen versterkte wijnen en sterke drank meer kunnen kopen, enkel nog bier of wijn.

Om de impact van de alcoholsector op het beleid in de kiem te smoren, komt er een lobbyregister waarin alle contacten met de industrie worden genoteerd.

Het plan bevat ook een aanzienlijk pakket rond zorgverstrekking. Zo wil de federale regering een zorgplan aanbieden voor jongeren die met een alcoholintoxicatie op de spoedeisende hulp belanden. Daarnaast bevat het plan maatregelen rond preventie naar verschillende sectoren en doelgroepen.

Intussen lopen er nog gesprekken over een minimumprijs, het toegelaten promillage in het verkeer en mogelijkheden om fysieke gevolgen van overmatig alcoholgebruik sneller te detecteren.

Bronnen: nieuwsblad.be en vrt.be.

De VAD heeft de nodige kritiek op het plan. Lees daarover dit artikel.

interfederale-strategie-inzake-schadelijk-gebruik-van-alcohol.pdfinterfederale-strategie-inzake-schadelijk-gebruik-van-alcohol.pdf (390 kB)

Laatste nieuws