NL EN
DONEER NU!

Vroegere sluitingstijden en kortere winkeltijden hebben gunstig effect

28 augustus 2020

Nadat in Nieuw-Zeeland in 2013 een nieuwe alcoholwet was ingevoerd, waardoor alle bars en clubs om 4 uur 's ochtends moesten sluiten en detailhandel in alcoholhoudende dranken vanaf 23.00 uur verboden werd, nam het aantal ziekenhuisopnames in verband met geweld 11% af. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, verschenen in het tijdschrift Addiction.

Hoofdauteur van de studie, professor Emerita Jennie Connor van de Universiteit van Otago, zegt dat de daling het grootst, namelijk 18%, was onder 15- tot 29-jarigen, die meer dan de helft van de ziekenhuisopnames voor hun rekening namen.

Het onderzoek, dat werd gefinancierd door de Health Research Council of New Zealand, maakt deel uit van een groter project van de Universiteit van Otago ter evaluatie van de Sale and Supply of Alcohol Act 2012.

Deze nieuwe wet, die in december 2013 van kracht werd, schafte 24-uurs alcoholvergunningen af en stelde maximale openingstijden vast voor alle alcoholverkooppunten. Sindsdien kunnen pubs, bars en clubs met een alcoholvergunning open zijn tussen 8.00 en 4.00 uur en slijterijen en supermarkten kunnen alcohol verkopen tussen 7.00 en 23.00 uur.

Naast ziekenhuisopnames werd in het onderzoek gekeken naar gegevens van de politie van Nieuw-Zeeland over het aantal gerapporteerde nachtelijke geweldsincidenten. Die analyse liet een aanzienlijke afname zien vanaf het moment dat de wet in werking trad.

Jennie Connor, Brett Maclennan, Taisia Huckle, Jose Romeo, Gabrielle Davie & Kypros Kypri. Changes in the incidence of assault after restrictions on late‐night alcohol sales in New Zealand: evaluation of a natural experiment using hospitalization and police data. Addiction (2020) 24 July. https://doi.org/10.1111/add.15206

Bronnen: nzdoctor.co.nz en wiley.com.

Laatste nieuws