NL EN
DONEER NU!

Nieuw Belgisch Alcoholplan

25 februari 2023

De Belgische minister Frank Vandenbroucke van Volksgezondheid heeft de nieuwste versie van het Alcoholplan op tafel gelegd.

De drie opvallendste voorstellen zijn:
- Een verbod op het schenken van versterkte wijnen onder de 18 jaar.
- Geen alcohol meer uit automaten (vanaf 2024).
- Geen alcoholverkoop in tankstations langs de snelweg tussen 22:00 uur en 07:00 uur.

Vandenbroucke wil ook alcohol in ziekenhuizen verbieden, met uitzondering van de cafetaria.

Een deel van het plan van Vandenbroucke richt zich op regulering van de alcoholreclame. Zo stelt Vandenbroucke voor alcoholreclame op tv te verbieden in de vijf minuten voor en na een uitzending die gericht is op een minderjarige doelgroep. Een dergelijk verbod zou ook van toepassing zijn tijdens de vertoning van een film in de bioscoop. Zelfs digitale media, zoals Tiktok, zouden aan die verplichting moeten voldoen. Wanneer alcoholmarketing nog steeds is toegestaan, is de adverteerder verplicht om een "gezondheidsboodschap" aan elk bericht toe te voegen.

Vandebroucke wil ook nieuwe kwaliteitscriteria ontwikkelen voor de horeca, maar dat is een gevoelig voorstel binnen de sector. Bedrijven die genoeg doen aan preventie en risicoreductie zouden zo'n label kunnen krijgen. Bij restaurants zou het dan gaan om bedrijven die een uitgebreid en hoogwaardig assortiment niet-alcoholhoudende alternatieven bieden.

Vanaf 2024 wil Vandenbroucke ook dat er aanvullende eisen komen t.a.v. de etiketten op alcoholhoudende dranken. Die moeten dan informatie bevatten over de eenheden alcohol, in combinatie met gezondheidswaarschuwingen.

Een aantal andere voorstellen moet nog nader worden uitgewerkt, zoals het verlagen van het toegestane alcoholgehalte in het bloed in het verkeer. Een speciale werkgroep gaat zich verder in de toekomst nog buigen over het invoeren van een minimumprijs voor alcohol.

In maart gaan de diverse Belgische regeringen hierover nader in overleg.

Bronnen: nieuwsblad.be, gva.be en brusseltimes.com.

Eerder stond op deze site een kortere versie van dit bericht.

Laatste nieuws