NL EN
DONEER NU!

Keuze Heineken als sponsor '750 jaar Amsterdam' omstreden

27 februari 2024

Amsterdam en Heineken slaan de handen ineen om de 750ste verjaardag van de stad mede mogelijk te maken. De Amsterdamse bierbrouwer wordt officieel hoofdsponsor van Amsterdam 750 jubileumjaar. Met het aantrekken van bierbrouwer Heineken als hoofdsponsor van de festiviteiten is zowel financieel als organisatorisch een flink gat gedicht.

Om de samenwerking tussen de stad en de brouwer (die dit jaar zelf zijn 150ste verjaardag viert) te bezegelen, hieven burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en Heineken ceo Dolf van den Brink in de oude bestuurskamer van Heineken aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam het glas. De burgemeester licht de keuze voor Heineken aldus toe: "Wie kijkt naar de rijke geschiedenis van onze stad, kan niet om Heineken heen."

Die keuze is evenwel niet onomstreden. Voorzitter Sheher Khan van de Amsterdamse raadsfractie van Denk noemt het een 'heel slecht' signaal. "We komen steeds meer tot de conclusie dat alcohol zware gevolgen heeft; van ziektes als kanker tot maatschappelijke en psychische problemen. De kosten voor de samenleving zijn groot." VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants is juist positief. Hij wijst erop dat Heineken een lange historie in Amsterdam heeft en eerder investeerde in de stad.

Coalitiepartijen PvdA en GroenLinks zijn minder uitgesproken. Imane Nadif (GroenLinks) wil weten of de overeenkomst met Heineken in lijn ligt met het gemeentebeleid bij sponsoring. Lian Heinhuis (PvdA) zegt het op zich niet gek te vinden dat een Amsterdams bedrijf bijdraagt aan het jubileumjaar.

Bronnen: events.nl, ad.nl, parool.nl en marketingtribune.nl.
Persbericht Heineken hier te zien.

Keuze Heineken als sponsor '750 jaar Amsterdam' omstreden

Laatste nieuws