NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen: “Ik vertrek met een kater”

17 juni 2024

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen noemde vanavond in Nieuwsuur alcoholbeleid zijn grootste mislukking.

Het interview, dat ging over de voortgang van het preventiebeleid tijdens Rutte IV, was naar aanleiding van het manifest dat 22 samenwerkende gezondheidsfondsen vandaag hebben aangeboden aan demissionair minister Pia Dijkstra. Het manifest laat zien dat meer mensen een chronische aandoening hebben en langer in ongezondheid leven. Vandaar de oproep aan iedereen in Nederland om samen écht werk te maken van gezondheid. Een gezondheidsramp moet voorkomen worden.

Het feit dat er nauwelijks resultaat is geboekt bij het terugdringen van problematisch alcoholgebruik ziet Van Ooijen als zijn grootste mislukking op het preventiedossier. "Het is niet fraai om over je eigen mislukkingen te spreken als politicus."

Hij vervolgt: "Maar op dit punt is er eigenlijk gewoon nauwelijks politiek draagvlak." Ook is de lobby "buitengewoon krachtig" geweest. Van Ooijen kreeg zelfs de meest logische voorstellen, zoals een inflatiecorrectie van de accijnzen op alcoholhoudende dranken, niet door de Tweede Kamer. Die stak er een stokje voor, nadat de alcoholbranche daar een stevige campagne tegen voerde. Van Ooijen: "Als we al niet meer bereid zijn om zulke, toch hele lichte maatregelen te nemen, waar zijn we dan nog wel toe bereid?"

De staatssecretaris hoopt dat het volgende kabinet lef heeft en keuzes durft te maken. In het Hoofdlijnenakkoord staan mooie woorden als "preventie centraal", maar er is wel een kaalslag van het budget voor preventie. De korting kan, aldus Van Ooijen, oplopen tot 35%.

Van Ooijen geeft toe dat hij wat alcohol betreft met een kater vertrekt.

Bronnen: npo.nl en nos.nl.

Van Ooijen: “Ik vertrek met een kater”

Laatste nieuws