NL EN
DONEER NU!

Verontrustend hoge PFAS-concentraties in Europese wijnen

29 april 2025

Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant.

Verschillende organisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu en PAN Europe, onderzochten 10 oudere en 39 jongere wijnen uit tien Europese lidstaten. Wijnoogsten van vóór 1988 vertoonden geen sporen van TFA, terwijl in de wijnen geproduceerd tussen 1988 en 2010 een bescheiden toename van de concentraties te zien was tot 21 microgram per liter.

In de wijnen geoogst ná 2010 was zelfs sprake van een sterke toename van de verontreiniging: gemiddeld 121 microgram per liter in de meest recente wijnen. Uit het onderzoek blijkt ook dat biologische wijnen over het algemeen minder verontreinigd zijn met TFA dan de conventionele wijnen.

Nederlands bekendste wijnboer Ilja Gort denkt dat het gebruik van pesticiden voor de hoge concentraties heeft gezorgd. "Hoe slechter het met het milieu gaat, hoe meer pesticiden er nodig zijn. Door de klimaatveranderingen spuiten boeren steeds meer pesticiden om schimmel tegen te gaan, anders houden ze geen druif over." Toch is hij tegen het gebruik van de giftige stoffen. "Het enige dat helpt is om die pesticiden gewoon keihard te verbieden."

Ronald de Groot van het magazine Perswijn heeft kritiek. "De onderzoekers zeggen dat het gehalte PFAS gelieerd is aan pesticiden. Dat kun je uit de onderzoeksresultaten niet afleiden."

Bronnen: mo.be en nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl