NL EN
DONEER NU!

Zeeuwse jongeren beginnen later te drinken

20 juni 2016

 Zeeuwse jongeren beginnen later te drinken Zeeuwse jongeren zijn ouder als ze beginnen met drinken en ook stijgt de leeftijd waarop ze vinden dat je zou mogen drinken (nu tussen de 17 en 17,5 jaar). Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het afsluitende onderzoek van de campagne 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!'. Het project, dat alcoholgebruik onder jongeren tegen moet gaan, heeft bijna zes jaar gedraaid.

Het meest opvallend is dat de leeftijd waarop jongeren voor het eerst in aanraking komen met alcohol, hoger ligt dan voorheen. "Gemiddeld ligt die leeftijd nu op 15,1 jaar. Dat was 14,5 jaar in 2011," zegt Gerard Rabelink, voorzitter van de Zeeuwse stuurgroep jeugd en alcohol.

In het onderzoek is ook gekeken of jongeren makkelijk alcohol kunnen kopen zonder legitimatie. Over het algemeen zeggen de onderzoekers dat er beter wordt gecontroleerd bij slijterijen en supermarkten dan bij een vorige peiling in 2014. Ook de cafés doen het beter dan in het vorige onderzoek, maar er zijn wel grote verschillen. Zo kregen de zogenoemde mysteryshoppers in Terneuzen maar in 3% van de kroegen alcohol, terwijl in geen enkel café in de gemeente Borsele een legitimatiebewijs werd gevraagd.

"We zijn er nog niet", laat projectleider Mischa Laeven weten. De leeftijden zijn volgens haar dan wel gestegen, maar ze liggen nog niet op de wettelijke norm van 18 jaar. "Een verandering in die richting vergt een lange adem." Ze hoopt daarom dat het project wordt voortgezet.

In het project 'Laat Ze Niet (Ver)zuipen!' werken onder meer Indigo Preventie, politie, GGD en de dertien Zeeuwse gemeenten samen. Het ligt aan de gemeenten of het project wordt verlengd, want zij betalen daar de rekening van. Gezamenlijk waren ze er de afgelopen periode 50.000 euro aan kwijt.

Aanstaande donderdag krijgen de dertien burgemeesters alle resultaten gepresenteerd tijdens een overleg en dan moeten zij die meenemen naar hun gemeenteraden. Dan is het afwachten of de dertien Zeeuwse gemeenteraden ook willen dat deze campagne een vervolg krijgt en de portemonnee trekken.

Bron: omroepzeeland.nl.

Laatste nieuws