NL EN
DONEER NU!

In België is rijden onder invloed nog heel normaal

27 december 2019

Dit najaar bleek uit onderzoek van het Vias (het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) dat in België maar liefst 10,7% van de bestuurders die op doordeweekse nachten werd aangehouden, te veel had gedronken. In de weekenden ligt dat zelfs op 12,6% – negen keer meer dan in Nederland. Dat terwijl de in Nederland succesvolle BoB-campagne van Belgische makelij is. De campagne startte er al in 1995; in Nederland vijf jaar later.

Uit de internationale ESRA-studie (een online enquête over de houding van weggebruikers) bleek niemand zo tolerant over alcohol als de Belgen. Een kwart van hen gaf aan dat hij de afgelopen maand met een glas te veel gereden had; in geen enkel ander land lag dat aantal hoger. Geschat wordt dat alcohol in één op de vier ongevallen een beslissende factor speelt.

Stef Willems van het Vias vreest dat de Belg doorgaans meer lak heeft aan regels dan de Nederlander. "We zoeken overal de grenzen op: bij het betalen van belasting bijvoorbeeld, maar ook in het verkeer. Het is toch een beetje de volksaard."

De Vlaamse minister van Verkeer Lydia Peeters wil de komende jaren inzetten op handhaving en voorlichting: de mentaliteit moet veranderen.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws