NL EN
DONEER NU!

68 NGO’s roepen EC op om te komen met verplichte alcoholetikettering

19 mei 2023

Vandaag riepen 68 NGO’s de Europese Commissie en enkele hoge EG-ambtenaren op om te komen met een voorstel over verplichte vermelding van consumenteninformatie op de etiketten van alcoholhoudende dranken. De oproep werd gedaan in een open brief, gecoördineerd door de European Alcohol Health Policy Alliance (Eurocare). Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is een van de ondertekenaars.

In tegenstelling tot elk ander product dat in de EU wordt verkocht, zijn alcoholhoudende dranken die meer dan 1,2% alcohol bevatten, niet verplicht om op hun etiketten calorie-informatie of de ingrediëntendeclaratie te vermelden. De Commissie heeft in 2017 al erkend dat er geen objectieve reden voor deze vrijstelling bestaat.

Volgens het Europe’s Beating Cancer Plan zou de Europese Commissie eind 2022 met een voorstel komen om deze uitzondering voor alcoholhoudende dranken te schrappen. Inmiddels is dat al bijna 6 maanden geleden.

In de brief van de 68 NGO’s wordt gesteld dat er gezondheidsinformatie op de etiketten moet komen staan om de consument effectief te bereiken. De ondertekenaars willen de verzekering krijgen dat de Europese Commissie met een voorstel over alcoholetikettering komt dat niet overmatig door de alcoholbranche is beïnvloed of door hen verder zal worden vertraagd.

Bron: eurocare.org.

letter-to-president-of-the-european-commission-alcohol-labelling-may-2023.pdfletter-to-president-of-the-european-commission-alcohol-labelling-may-2023.pdf (516 kB)

Laatste nieuws