NL EN
DONEER NU!

Europese Parlement stemt in met resolutie over alcoholbeleid

29 april 2015

Europese Parlement stemt in met resolutie over alcoholbeleid Het Europese Parlement heeft vandaag ingestemd met een door de Commissie ‘Environment, Public Health and Food Safety’ (ENVI) voorbereide ontwerp-resolutie over het Europese alcoholbeleid. De stemming ging door handopsteken.

Het Europese Parlement roept de Commissie op uiterlijk 2016 te komen met een voorstel om vermelding van de calorische waarde op het etiket te verplichten. Ook moet de Commissie onmiddellijk gaan werken aan een nieuwe EU-alcoholstrategie (2016-2022) ter ondersteuning van de nationale regeringen bij het tegengaan van alcoholgerelateerde schade en aan regulering van grensoverschrijdende verkoop van alcohol via het internet.

De Europarlementsleden roepen de Commissie daarnaast op te onderzoeken of het zinvol is de producenten te verplichten de ingrediënten op etiketten te vermelden en/of waarschuwingsteksten tegen rijden onder invloed en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is blij met het feit dat het Europese Parlement zich heeft uitgesproken voor een EU-breed alcoholbeleid. Maar hij merkt op dat er nog veel nader uitgewerkt moet worden en dat het allemaal nog lang gaat duren. Van Dalen: "De resolutie is een stap in de goede richting, maar de Commissie heeft nog een lange weg te gaan."

Bron: euriparl.europa.eu.

europese-parlement-resolutie-29-april-2015-alcoholstrategie.pdfeuropese-parlement-resolutie-29-april-2015-alcoholstrategie.pdf (113 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl