NL EN
DONEER NU!

Vanaf 1 juli strenge aanpak combi-gebruik drugs en alcohol in het verkeer

30 juni 2017

Weggebruikers kunnen vanaf 1 juli 2017 gecontroleerd worden op drugsgebruik met behulp van een speekseltester. Vanaf 1 juli gelden wettelijke limieten voor diverse drugs. Indien er sprake is van combi-gebruik zijn die nog lager gesteld.

De Wegenverkeerswet is aangescherpt op het gebruik van tien aangewezen drugs om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen grenswaarden voor enkel- en meervoudig drugsgebruik en gecombineerd gebruik van drugs en alcohol. De grenswaarden voor meervoudig of gecombineerd gebruik zijn lager gesteld dan de grenswaarden voor enkelvoudig gebruik omdat een bestuurder die onder invloed van een combinatie van drugs of van een of meer drugs en alcohol aan het verkeer deelneemt, een aanzienlijk groter risico voor de verkeersveiligheid vormt dan een bestuurder die maar één drug of alleen alcohol heeft gebruikt. Wat betreft alcohol is die waarde 0,2 promille, vrijwel nul dus.

Er geldt na 1 juli geen uitzondering voor bestuurders die drugs medicinaal gebruiken. Ook niet als zij bij staande houding aan de politie een medische verklaring kunnen overleggen.

Bron: rijksoverheid.nl.

besluit-alcohol-drugs-en-geneesmiddelen-in-het-verkeer.pdfbesluit-alcohol-drugs-en-geneesmiddelen-in-het-verkeer.pdf (146 kB)

Laatste nieuws