NL EN
DONEER NU!

In Utrecht wordt alcoholleeftijdsgrens slecht nageleefd

30 augustus 2023

In Utrecht wordt alcoholleeftijdsgrens slecht nageleefd In Utrechtse sportkantines wordt slecht gecontroleerd op de alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar. Dat – en meer - blijkt uit een onderzoek van de gemeenten waarvoor mystery guests zijn ingezet.

Het nalevingspercentage bij sportclubs was vorig jaar 29,6% en laat daarmee zeer te wensen over. "We willen dit verbeteren en gaan daarom met SportUtrecht in gesprek om een aanpak gericht op NIX18 met hen vorm te geven," aldus de gemeente Utrecht.

Jongeren blijken verder eenvoudig aan alcohol te kunnen komen via webshops, maaltijdbezorgers en flitsbezorgers. Bij flitsbezorgers is het nalevingspercentage nul. Uit zorg over de geringe naleving in 2022 gaat de gemeente bij de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, aan de bel trekken om dit probleem bij hen kenbaar te maken. We blijven dit scherp volgen."

Uit het onderzoek blijkt verder dat naleving van de alcoholgrens in Utrechtse supermarkten is gedaald tot 64%. De zelfstandige supermarkten blijken het beter te doen de ketensupermarkten. De naleving van de slijterijen is met 64% stabiel. Vooral de ketenslijterijen hebben een hoge naleving van 82,4%.

De naleving bij de cafetaria’s is ook iets gedaald. Toch is Utrecht tevreden. "We doen het hier in vergelijking met de landelijke nalevingscijfers een stuk beter. Dit komt omdat na 2018 de gemeente bij dit verkoopkanaal meer leeftijdscontroles heeft uitgevoerd.”

Bij horecagelegenheden is de grootste stijging waargenomen: van 29,5% in 2020 naar 50,8% in 2022. Utrecht doet het daarmee aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde met 23,7%. Volgens de gemeente is dit te verklaren door de jarenlange inspanningen op het gebied van NIX18 door de ondernemers, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht en de gemeentelijke controles.

De gemeente stelt dat bij meer dan de helft van de verkoopkanalen (behalve bij de webshops, flitsbezorgers en de maaltijdbezorgdiensten) om een ID wordt gevraagd. Toch krijgen minderjarigen nog regelmatig alcohol mee, blijkt uit de inzet van mystery guests. Als verkopers na het vragen van een ID-bewijs de leeftijd controleren met een hulpmiddel, zoals een scanner, is er wel bijna 100% naleving, blijkt uit het onderzoek.

Bron: rtvutrecht.nl.

Laatste nieuws