NL EN
DONEER NU!

KHN juicht mengformules toe, STAP niet

27 oktober 2014

Detailhandel en horeca mogen niet door elkaar lopen, stelt de Drank- en Horecawet. Hierdoor is een kapper die klanten binnenhaalt door ze tijdens de knipbeurt een alcoholische versnapering aan te bieden, nu in overtreding. Een combinatie van wasserette en bar, zoals in België voorkomt, is ook niet toegestaan.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht de komst van de mengformules toe, zegt woordvoerder Joris Prinssen. "Wel is het van belang dat er geen concurrentievervalsing optreedt. Het is prima dat het aanbod wordt verrijkt, maar dan moet wel gelden: gelijke monniken, gelijke kappen."
KHN trekt regelmatig bij de gemeente aan de bel over handhaving. "En we pleiten ervoor dat belemmerende wetten worden aangepast, want vaak loopt wet- en regelgeving achter bij de nieuwe concepten."

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is géén voorstander van aanpassing van de Drank- en Horecawet om dergelijke mengformules mogelijk te maken. Wim van Dalen, directeur van STAP: "Alcohol is een riskante stof. Het exploiteren van een horecabedrijf en met name het verstrekken van alcoholhoudende drank is dan ook een vak met speciale verantwoordelijkheden. Daarom kennen we al ruim een eeuw voor de horeca een vergunningplicht en regelt de Drank- en Horecawet dat de exploitant én het horecapand aan bepaalde eisen voldoen. Toestaan van mengformules zou ook betekenen dat het aantal verkooppunten aanzienlijk groter zou worden. En zoals bekend: hoe ruimer alcohol beschikbaar is, hoe meer er gedronken wordt en met hoe meer alcoholgerelateerde schade de samenleving wordt geconfronteerd."

Bron eerste twee alinea's: outofhome-shops.nl.

Laatste nieuws