NL EN
DONEER NU!

Alcoholverbod kan problemen rondom Nederlands voetbalvandalisme oplossen

29 september 2023

Een alcoholverbod kan een oplossing zijn voor het voetbalvandalisme in Nederland. Dat schrijft bureau Berenschot in een advies in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het adviesbureau heeft vooral gekeken naar de beleidsmaatregelen in Engeland. Daar is het al sinds jaar en dag verboden om op tribunes alcohol te nuttigen. In de gangen en bij de cateringpunten mag dat wel. Berenschot concludeert dat deze aanpak in Nederland zinnig kan zijn.

In en rondom het stadion wordt streng opgetreden tegen dronkenschap en het consumeren van drankjes 'achter de lijn' (tussen gang en tribune) is een strafbaar feit. Het is dus ook onmogelijk om bekers mee te nemen naar de tribune en op het veld te gooien. Overigens betekent dat niet dat er geen incidenten zijn, zoals bijvoorbeeld het gooien met andere voorwerpen, zoals aanstekers.

Rond risicowedstrijden in Engeland is het voor de autoriteiten zelfs mogelijk om een algeheel alcoholverbod in te stellen, zoals in lokale pubs en tijdens busritten.

Het Supporterscollectief Nederland, een samenwerkingsverband van supportersverenigingen, ziet een alcoholverbod niet zitten omdat "het een maatregel is die de sfeer rond wedstrijden aantast", net als het afschaffen van staanvakken, een van de andere aangedragen oplossingen om voetbalvandalisme te bestrijden. "De staanvakken zijn belangrijk voor de sfeer en de meeste supporters drinken hooguit een paar pilsjes. Dat kan helemaal geen kwaad."

De KNVB zegt in een reactie niet te geloven dat de oplossing ligt in één maatregel. De voetbalbond hecht vooral waarde aan een gezamenlijke aanpak van alle betrokken partijen: KNVB, leagues, clubs, kabinet, gemeentes, Openbaar Ministerie, politie en supporters.

Bronnen: voetbalnieuws.nl en nos.nl.

voetbalbeleid---rapport-berenschot_1.pdfvoetbalbeleid---rapport-berenschot_1.pdf (912 kB)

Laatste nieuws