NL EN
DONEER NU!

Geen alcohol onder 18 is lastige opgave

21 december 2023

Tien jaar geleden ging de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol van zestien naar achttien jaar. Gisteren publiceerde Omroep Brabant een onderzoek waaruit onder meer blijkt dat acht op de tien minderjarige Brabantse jongeren zegt wel eens alcohol te drinken.

Als kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de Alcoholpoli voor jongeren met een alcoholvergiftiging, hoort dat zo'n 80% van de minderjarige Brabantse jongeren ooit alcohol zegt te drinken, is hij niet direct verbaasd. "Er zijn in Nederland hotspots, zoals Oost-Brabant, waar deze trend nog waarneembaar is. Maar het is wel verbeterd in de loop der tijd."
Hij wijst erop dat landelijk gezien een minderheid van de ouders het oké vindt als er wordt gedronken onder achttien jaar. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren met teveel drank op in het ziekenhuis belanden, is gestegen. "Vroeger had je een gemiddelde leeftijd van dertien jaar, nu is dat zestien jaar. Toen we net begonnen met de poli, hadden we zelfs een jongetje van tien jaar met een alcoholvergiftiging. Dat zien we nu niet meer." Het aantal patiënten dat op de poli terecht komt, ligt volgens Van der Lely wel al jaren op negenhonderd kinderen per jaar.

Ook Wim van Dalen, directeur van STAP (kennisinstituut voor alcoholbeleid), ziet dat de cijfers stagneren en vindt dat de overheid aan zet is. "Als je het totale probleem ziet, moet je je niet verbazen. Drinken is heel normaal in onze samenleving, de reclames zijn toegenomen, supermarkten zijn agressiever qua marketing."
Ook de prijs is al jarenlang te laag als je kijkt naar de schade die het veroorzaakt, vindt Van Dalen. Die kosten lopen volgens het RIVM in de miljarden per jaar. "Maar als je zegt: 'overheid, doe iets', wordt de alcohollobby wakker en wordt er gezegd dat het betuttelend is, dat 'het glas van de hardwerkende Nederlander wordt afgepakt'. Het blijft lastig om dan politiek iets voor elkaar te krijgen."

Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut wijst er in een aanvullend radio-interview over dit onderzoek in 'Met het oog op morgen' op dat het alcoholgebruik van Nederlandse jongeren in 2003 het hoogst was. Vanaf toen zijn enkele maatregelen genomen, zoals campagnes. Die hadden een goed preventief effect bij jongeren tot en met 15 jaar. De verhoging van de leeftijdsgrens - nu tien jaar terug - heeft, zo blijkt uit onderzoek, vooral effect gehad op de 16-jarigen.

Bronnen: omroepbrabant.nl en nporadio1.nl.

Laatste nieuws