NL EN
DONEER NU!

Janssen: kinderen van lakse ouders drinken eerder

17 juni 2015

Janssen: kinderen van lakse ouders drinken eerder Kinderen van ouders die lakse alcoholregels hanteren drinken eerder. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Tim Janssen die vandaag promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Janssen volgde twee jaar lang jongeren tussen 12 en 16 jaar en hun middelengebruik en liet zijn respondenten ook enkele taken verrichten op de computer. Dit om te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op hun alcoholgebruik.

Uit het onderzoek van Janssen blijkt dat hogere scores op sensatiezucht en hopeloosheid voorspellend waren voor meer alcoholgebruik bij latere metingen. Slechte prestaties op taken die te maken hebben met werkgeheugencapaciteit en responsinhibitie waren dat ook, evenals cognitieve afwijkingen in de aandacht (de zogeheten visuele-probe-taak).

Uit dit onderzoek blijkt dat individuele verschillen in zowel indirect gemeten, als zelf aangegeven cognitieve processen voorspellend waren voor verschillen in middelengebruik bij jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Er was echter weinig bewijs bij deze deelnemers dat het omgekeerde ook gebeurde: dat eerder alcoholgebruik voorspellend was voor veranderingen in deze cognitieve processen.

Alle hoofdstukken van dit proefschrift zijn hier te downloaden.

samenvatting-janssen.pdfsamenvatting-janssen.pdf (338 kB)

Laatste nieuws