NL EN
DONEER NU!

Kamer spoort kabinet aan opening horecaterrassen toe te staan

25 februari 2021

Het kabinet moet gaan kijken of het mogelijk is de terrassen na 15 maart te openen. Daartoe heeft de Tweede Kamer donderdag in een motie opgeroepen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt intussen op ramkoers met de staat en stapt naar de rechter.

De motie van de fractieleiders Heerma (CDA) en Dijkhoff (VVD) roept de regering op te lijmen met de KHN en te overleggen hoe terrassen veilig en verantwoord weer open kunnen, en dit mee te nemen bij het volgende besluitmoment van 8 maart. De terrassen zouden dan (op z’n vroegst) na 15 maart weer open kunnen. De motie wordt gesteund door de gehele Kamer.

Het kabinet voelt er echter niets voor om de terrassen te openen. Premier Mark Rutte zei eerder al dat het nu openstellen van de terrassen niet verstandig is, omdat die "een eigen aanzuigende werking hebben". Hij wil wel bekijken wat bij een eventuele volgende stap mogelijk is.

De aangenomen motie over de openstelling van de terrassen is volgens KHN-directeur Beljaarts niets waard. "Het zou dan op 15 maart effectief worden. Ik kan je verzekeren dat tegen die tijd alle terrassen al open zijn, met alle handhavingsproblemen van dien." Beljaarts verwacht de komende weken een grote burgerlijke ongehoorzaamheid van horeca-ondernemers. "Dat zullen er echt duizenden zijn en wij kunnen dat ook niet meer in de hand houden."

Bronnen: volkskrant.nl en nos.nl.

motie-heerma-en-dijkhoff-over-bezien-hoe-terrassen-veilig-en-verantwoord-open-kunnen.pdfmotie-heerma-en-dijkhoff-over-bezien-hoe-terrassen-veilig-en-verantwoord-open-kunnen.pdf (35,3 kB)

Laatste nieuws