NL EN
DONEER NU!

Schade door alcoholgebruik nog altijd onderschat

3 februari 2023

Relatief weinig Nederlanders weten dat alcoholgebruik het risico op kanker vergroot. Ook weten veel mensen niet dat er hoge maatschappelijke kosten zijn door alcohol in de zorg, het onderwijs, bij werkgevers en voor politie en justitie.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat het Trimbos-instituut deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is de tweede maal dat dit kennisinstituut onderzoek doet naar de kennis over de schadelijke effecten van alcoholgebruik. In totaal deden 5.901 volwassen Nederlanders mee aan dit representatieve onderzoek, waarvan het veldwerk werd uitgevoerd door I&O Research.

Weinig Nederlanders (37%) zijn zich bewust dat (overmatig) alcoholgebruik het risico op kanker vergroot. Een derde van de volwassenen (32%) weet dat het drinken van één glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot. Ook de relatie tussen overmatig alcoholgebruik en mentale problemen is veelal onbekend. Slechts 36% is bekend met de relatie met suïcide.

Daarnaast is bij de meerderheid van de deelnemers (52%) onbekend dat alcoholgebruik kosten met zich brengt voor de zorg, het onderwijs, werkgevers en voor politie en justitie. Er is dus veel winst te behalen door het vergroten van de kennis over de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik.

Positief is dat vrijwel alle volwassenen weten dat alcoholgebruik schadelijk is voor de hersenontwikkeling van jongeren. Toch denken vier op de tien ouders onterecht dat hun kind beter met alcohol leert omgaan, als je ze thuis laat wennen aan alcohol.

Bron: Trimbos.nl.

kennismonitor-alcohol-2022.pdfkennismonitor-alcohol-2022.pdf (1,49 MB)

Laatste nieuws