NL EN
DONEER NU!

Nieuw onderzoek naar de effectiviteit leeftijdsvaststellingssystemen

10 oktober 2016

Nieuw onderzoek naar de effectiviteit leeftijdsvaststellingssystemen In het meeste recente nummer van de European Journal of Public Health is een onderzoek verschenen naar de effectiviteit van de inzet van ID readers (foto) en het Ageviewers-systeem bij de verkoop van alcohol in winkels in Nederland. In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen winkels die ID-readers gebruiken, winkels met het Ageviewers-systeem en (ter controle) winkels die geen gebruik maken van een hulpmiddel of een systeem.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Joris van Hoof van de Universiteit Twente. Hij gebruikte getrainde mystery-shoppers die 132 aankooppogingen deden in winkels met één van beide leeftijdscontrolesystemen (ID-readers of Ageviewers). In winkels met ID-readers werd in 34% van de gevallen de wet correct nageleefd. In winkels met het Ageviewers-systeem was dat 87%. In winkels die geen gebruik maken van hulpmiddelen en systemen was de naleving 57%.

De conclusie is dat winkels die ID readers gebruiken de leeftijdsgrens voor alcohol slechter naleven dan winkels die helemaal geen systeem of hulpmiddel gebruiken. In de winkels die het Ageviewers-systeem gebruiken wordt de leeftijdsgrens het beste nageleefd.

DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurpub/ckw183

Bron: oxfordjournals.org.

Laatste nieuws