NL EN
DONEER NU!

Nieuw onbemand restaurant Foodsy in strijd met Drank- en Horecawet

23 oktober 2015

Nieuw onbemand restaurant Foodsy in strijd met Drank- en Horecawet Aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam opent 5 november een restaurant waar niemand werkt. Geen koks, serveersters en ook geen barmannen. Het concept, Foodsy genaamd, is in strijd met de Drank- en Horecawet.

Bezoekers moeten een stuk vlees grillen, saus opwarmen of iets roosteren in de oven. Ook krijgen ze uitleg over hoe je een biertje tapt of koffie zet. Foodsy is een cash free restaurant en werkt met een betalingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een iPad app gekoppeld aan een pinautomaat.

Sandra van Ginneken, senior beleidsmedewerker bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is nogal verbaasd dat er in Foodsy ook bier getapt kan worden. "Dat is in strijd met de Drank- en Horecawet. Er moet echt personeel zijn dat controleert of degene die bier koopt 18 jaar of ouder is. Ook moet iemand toezien dat er geen dronken lui in de zaak zijn. Er moet gewoon een verantwoordelijke zijn." Van Ginneken denkt dat het concept niet zal werken: "Alcoholverstrekking zonder enige contrôle in een wereldstad met veel jonge toeristen en dan hopen dat het allemaal goed gaat, ik geloof er niet erg in."

Bron eerste twee alinea's: parool.nl.

Update: Foodsy bleek later een stunt te zijn van de FNV! Die wil aantonen dat de horeca niet zonder personeel kan.

Laatste nieuws