NL EN
DONEER NU!

Vital Strategies: heroverweeg perverse prikkels aan alcoholindustrie

15 januari 2021

Vital Strategies, een wereldwijde volksgezondheidsorganisatie, heeft een rapport uitgebracht over het effect van de steun van talloze overheden aan de alcoholindustrie.

Het rapport met de titel 'The Sobering Truth: Incentivizing Alcohol Death and Disability' schetst de schade die alcohol wereldwijd veroorzaakt. Maar laat ook zien dat er elk jaar miljarden dollars overheidssteun aan de alcoholindustrie worden gegeven via belastingvoordelen, marketingsubsidies en andere prikkels, vooral in lage- en middeninkomenslanden. Het rapport noemt het geven van financiële voordelen aan de veroorzaker van al die schade - de alcoholindustrie – (vaak onder het mom van ontwikkelingshulp) 'verbijsterend'. Ook Heineken-projecten hebben o.m. van de Nederlandse overheid miljoenen euro’s subsidie ontvangen voor het kunnen vergroten van de bieromzet in Afrika.

Economen noemen het steunen van bedrijven die schadelijk zijn voor de volksgezondheid: “het geven van perverse prikkels”. In het rapport worden enkele cases beschreven uit Midden- en Oost-Europa, Brazilië, Oeganda, de Maagdeneilanden en Puerto Rico.

De samenstellers van het rapport raden landen die nu lijden onder de financiële gevolgen van de coronapandemie, aan in de toekomst beter te kijken naar de gevolgen van het stimuleringsbeleid. Tot slot worden nog 6 aanbevelingen gedaan m.b.t. het alcoholbeleid.

Vital Strategies: heroverweeg perverse prikkels aan alcoholindustrie

the-sobering-truth-incentivizing-alcohol-death-and-disability-1.pdfthe-sobering-truth-incentivizing-alcohol-death-and-disability-1.pdf (5,89 MB)

Laatste nieuws