NL EN
DONEER NU!

World Health Assembly keurt Action Plan goed

27 mei 2022

World Health Assembly keurt Action Plan goed De World Health Assembly (WHA) heeft vandaag op haar 75ste zitting het 'Action Plan 2022-2030 to effectively implement the Global Strategy to Reduce the Harmful Use of Alcohol as a Public Health Priority' unaniem goedgekeurd.

Tijdens het WHA-debat spraken 24 individuele WHO-lidstaten zich uit voor het actieplan. Zo ook de Verenigde Arabische Emiraten namens 21 landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Frankrijk voerde het woord namens de EU-lidstaten en enkele andere Europese landen. In die interventie werd de inmenging in de beleidsvorming door het alcoholbedrijfsleven aan de orde gesteld. Vanuit de EU kwam de suggestie aan het WHO-secretariaat om richtlijnen op te stellen voor de lidstaten die bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid samenwerken met het alcoholbedrijfsleven. Kenia sprak namens het Afrikaanse blok en wees erop dat het alcoholgebruik daar toeneemt als gevolg van "ongebreidelde en onbeperkte reclame op sociale media en inmenging van het alcoholbedrijfsleven om beleidsbeslissingen te beïnvloeden."

Door het actieplan goed te keuren onderschrijft de WHA een alomvattend plan met ambitieuze doelstellingen om de WHO Global Alcohol Strategy van de World Health Organization te versnellen en schadelijk alcoholgebruik een prioriteit te maken van het volksgezondheidsbeleid.

Het tempo van de ontwikkeling en uitvoering van het alcoholbeleid was ongelijk in de regio's en landen van de WHO. Sinds de goedkeuring van de Global Alcohol Strategy, 10 jaar geleden, waren de middelen en de capaciteit voor de uitvoering van de strategie om schadelijke gebruik van alcohol terug te dringen ontoereikend om de omvang van het probleem aan te pakken. Dientengevolge sterft elke 10 seconden een persoon aan alcoholgerelateerde schade.

Het actieplan biedt de lidstaten, het WHO-secretariaat, internationale partners, maatschappelijke organisaties en de academische wereld een set aan operationale doelstellingen, beginselen en actiepunten. Ook stelt het maatregelen voor aan het alcoholbedrijfsleven (producenten en handelaren). Het bevat tevens een reeks wereldwijde doelen, indicatoren en mijlpalen voor het bewaken van de voortgang.

Bronnen: who.int, globalgapa.org en who.int.

who-draft-action-plan-2022-2030_4.pdfwho-draft-action-plan-2022-2030_4.pdf (444 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl