NL EN
DONEER NU!

Minimumprijs zal in Australië veel effect hebben

15 januari 2020

Recent is een schatting gemaakt van de effecten van verschillende prijsmaatregelen op het drankgebruik in Australia. De studie van Dr. Jason (Heng) Jiang, gezondheidseconoom van La Trobe Centre for Alcohol Policy Research (CAPR), is gepubliceerd in Addiction.

Enkele belangrijke resultaten:
- Het invoeren van een minimumprijs per standaardglas alcohol van $1,30 zal de alcoholconsumptie in Australië met gemiddeld 1,5 standaardglas (10,7%) per week verminderen. Voor stevige drinkers zal die daling 12 standaardglazen per week zijn (14,2%) en voor matige drinkers 0,2 standaardglas (3%).
- Het invoeren van een uniform accijnstarief van $0,97 per standaardglas (= het huidige tarief van één standaardglas gedistilleerd) zal een vergelijkbaar effect hebben als een minimumprijs van $1,30, maar met een wat groter effect op matige drinkers. Die zouden 0,4 standaardglas minder drinken (=8,8%)
- Het invoeren van een MUP van $1,30 of $1,50 kan leiden tot een verkleining van de gezondheidsverschillen in Australië. Dit omdat het vooral zal leiden tot een daling van de consumptie bij stevige drinkers en drinkers met lage inkomens, terwijl het minder effect zal hebben op matige drinkers en drinkers met een hoger inkomen.

Bronnen: eurekalert.org en wiley.com.

Laatste nieuws