NL EN
DONEER NU!

Sarai Boelema: mijn studie vertelt niets nieuws

11 december 2014

Boelema’s promotieonderzoek naar het effect van alcohol op puberhersenen was vorige week voorpaginanieuws. In een ingezonden brief in de Volkskrant reageert zij op de ontstane commotie.

Boelema wijst erop dat er in haar studie, maar ook in andere studies die gedrag meten (via prestaties op taken) meestal geen significante verschillen gevonden worden tussen drinkers en niet-drinkers in hun (cognitief) functioneren. Er worden wel verschillen op hersenscans gevonden, maar zonder dat die tot verschil in prestaties leiden. Volgens de promovenda staat haar studie dus niet haaks op de literatuur maar op 'wat men denkt'.

Boelema geeft in haar ingezonden brief aan dat het alcoholbeleid wat haar betreft helemaal niet hoeft te veranderen. "De negatieve effecten van alcohol op jonge leeftijd, waaronder ook het door Reinout Wiers genoemde risico op latere verslaving, manifesteren zich op allerlei manieren - anders dan door ons onderzocht - en zijn ernstig genoeg om heel blij te zijn dat het alcoholgebruik bij jonge pubers is afgenomen", aldus Boelema.

Bron: volkskrant.nl.

boelema-alcohol-use-in-adolescence_1.pdfboelema-alcohol-use-in-adolescence_1.pdf (750 kB)

Laatste nieuws