NL EN
DONEER NU!

Europese wijnkelders tot nok toe vol met onverkochte wijn

25 april 2020

In Europa's belangrijkste wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië stapelen de problemen zich op door de coronacrisis. Wijn blijft in grote hoeveelheden onverkocht in vaten, dozen en flessen zitten. Volgens schattingen gaat het om meer dan een miljard flessen wijn.

Italië, Frankrijk en Spanje zijn de drie grootste wijnproducenten ter wereld. Die drie landen hebben daarom met Oostenrijk en Portugal het initiatief genomen om naar de Europese Commissie te stappen. Die zou toestemming moeten geven voor 'crisis-destillatie'.

"Het komt erop neer dat de wijn bij wijze van uitzondering gedestilleerd mag worden, omdat de markt verstoord is", zegt de Franse Europarlementariër Eric Andrieu. Hij was een van de indieners van het verzoek bij de Commissie. "Met destilleren haal je de alcohol, de ethanol, uit de wijn. En die zou je prima kunnen gebruiken om desinfecterende gel van te maken.”

De Europese Commissie heeft in principe groen licht gegeven voor de plannen. De EU-lidstaten gaan er nu over stemmen. Mogelijk wordt de crisis-destillatie daarmee vanaf volgende week mogelijk. Een alternatief is wijnen langer te bewaren. Daar moeten wel nieuwe vaten voor worden aangeschaft, want over een paar maanden begint de nieuwe oogst. Ook dat plan voor extra opslag heeft de Europese Commissie nu voorgelegd aan de lidstaten.

Overigens wordt er in veel landen alcohol uit bier, wijn en gedistilleerde dranken gehaald om er gedenatureerde alcohol of handgel van te maken. In Nederland heeft de douane daarvoor toestemming verleend.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws