NL EN
DONEER NU!

Voorstel alcoholbranche: voedselinformatie op etiket of online!

12 maart 2018

Voorstel alcoholbranche: voedselinformatie op etiket of online! Vandaag heeft de gezamenlijke Europese alcoholbranche aan Eurocommissaris Andriukaitis een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van voedselinformatie (voedingswaarde en ingrediënten) aan consumenten van alcoholhoudende dranken. Daar had de Eurocommissaris vorig jaar om gevraagd. Er komen een paar voor alle alcoholhoudende dranken geldende regels, maar vooral implementatie-regels per soort drank: bier, cider, wijn en gedistilleerd. Deze zijn opgenomen in zogenaamde annexen.

Het voorstel van de alcoholbranche is dat producenten zelf kunnen kiezen: informatie op het etiket/de verpakking, of online, via een centrale website. Bij een online optie wordt een consument via een web-link of QR code direct doorgelinkt naar een database. De informatie zal gegeven worden per standaardglas en per 100 ml, waarbij de gedistilleerdsector heeft aangegeven de informatie per standaardglas prominenter in beeld te brengen.

Verder reppen de wijnproducenten over de mogelijkheid de voedselinformatie te beperken tot informatie over de energie-waarde. Ook wil de wijnsector toestaan dat een wijnhuis als ingrediënten van een bepaalde fles wijn, de gebruikelijke ingrediënten van dat type wijn opgeeft.

Eurocare, de Europese alliantie van NGO's op het terrein van alcoholpreventie en –beleid, vindt het een voorstel van niets. "Als je het goed bekijkt stellen ze niets concreets voor." Eurocare is van mening dat de alcoholbranche haar verantwoordelijkheid om de consument te informeren op de winkelvloer niet waarmaakt.

Ook de European Consumer Organisation is niet te spreken over het voorstel. Zij vinden het geven van online-informatie “onrealistisch”.

Het voorstel wordt nu bestudeerd door de Europese Commissie en zal ook nog aan de orde komen in het Europese Parlement. De implementatie van het voorstel gaat volgens de branche naar verwachting 3 jaar (!) duren.

Documenten:
Gezamenlijk voorstel.
Wijnannex
Gedistilleerdannex.
Bierannex.
Ciderannex.

joint-press-release-12-march---16.30.pdfjoint-press-release-12-march---16.30.pdf (1,69 MB)

Laatste nieuws