NL EN
DONEER NU!

Supermarkten leven de alcoholklok allemaal anders na

16 oktober 2020

Supermarkten leven de alcoholklok allemaal anders na Diverse supermarktketens, zoals Deen, Hoogvliet en Poiesz hebben deze week besloten hun vestigingen om 20:00 uur te sluiten in verband met de sinds donderdag geldende alcoholklok. Lidl, Albert Heijn, Jumbo en Plus besloten echter open te blijven.

"Onze openingstijden worden niet aangepast. Wel zorgen we ervoor dat klanten en personeel goed op de hoogte zijn van de maatregel", aldus een woordvoerder van Lidl. De keten gebruikt linten om de schappen met bier en wijn af te zetten.

Ook Albert Heijn maakte bekend gangen en schappen met alcohol af te zetten met linten.

Dat doet ook Jumbo. Tevens maakt de tweede supermarktketen van Nederland op diverse manieren duidelijk aan klanten dat alcoholverkoop na 20.00 uur niet is toegestaan, bijvoorbeeld via medewerkers bij de ingang en aan de kassa. Sommige winkels hebben inpandige slijterijen. Deze gaan om 20.00 uur op slot.

PLUS kiest voor een andere aanpak. "Wij spreken klanten rond 19.45 uur erop aan dat ze vanaf 20.00 uur geen alcohol meer mogen kopen. We raden ze dan aan om vóór die tijd af te rekenen", legt een woordvoerder van het bedrijf uit. "Bij de zelfscankassa's zorgen we dat alcoholische producten niet kunnen worden gescand."

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), brancheorganisatie voor supermarkten, drong woensdag bij het kabinet aan op een overgangsperiode van een week. Die week is volgens de organisatie nodig om alles technisch te regelen en klanten te laten wennen aan de nieuwe regels, bijvoorbeeld omdat ze al bestellingen hadden gedaan voordat de nieuwe maatregelen waren aangekondigd.

Of het uitstel er daadwerkelijk komt, is nog niet bekend. CBL meldt desgevraagd van het kabinet nog geen reactie op het voorstel te hebben ontvangen.

Ondertussen merken supermarktmedewerkers dat de agressie de laatste tijd flink toeneemt. Een beeld dat FNV Handel herkent, zegt bestuurder Mari Martens. Hij vindt dat supermarkten veel meer voor hun personeel kunnen doen. Het beste nu is volgens hem om alle winkels om acht uur te sluiten.

Bronnen: nu.nl en nporadio1.nl.

Laatste nieuws