NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen: vertrouwen in het Preventieakkoord niet verloren

13 oktober 2022

Staatssecretaris Maarten van Ooijen is zijn vertrouwen in het Nationaal Preventieakkoord niet verloren. Maar hij erkent wel dat het bereiken van de doelen uit het akkoord te langzaam gaat.

Woensdag liet Van Ooijen in een brief aan de Kamer weten dat de gesprekken over problematisch alcoholgebruik geen concrete resultaten opleveren. Daags later bleek uit onderzoek van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie dat er ook nog weinig schot zit in het gezonder maken van het assortiment van de supermarkten.

De Alcoholtafel waar zowel de drankenlobby als gezondheidsorganisaties aanschoven, is inmiddels opgeheven. "De betrokken partijen hebben allemaal wel gezegd dat ze de doelen uit het preventieakkoord onverminderd onderschrijven", zegt Van Ooijen. "We zullen met ze in gesprek blijven en dan zelf knopen doorhakken en keuzes maken over de te nemen stappen om problematisch alcoholgebruik terug te dringen."

"De dranklobby zal minder vaak zijn zin krijgen dan hij graag zou willen. Maar ook de gezondheidsorganisaties zullen moeten accepteren dat het niet mogelijk is om al hun voorstellen over te nemen", aldus de staatssecretaris. Van die laatste groep is bekend dat ze grote moeite hebben met de kabinetsplannen om ‘blurring’ toe te staan: de verkoop van alcohol op andere plekken dan winkels of de horeca, zoals een wijntje bij de kapper.

Bronnen: skipr.nl en gooieneemlander.nl.

Laatste nieuws