NL EN
DONEER NU!

Illegale kroeg Houten sluit de deur

11 september 2021

Illegale kroeg Houten sluit de deur ‘The Stone.’ Zo heet de illegale kroeg die Hans en Tina van Soest jarenlang in Houten dreven. Horecabazen in het dorp spraken soms tandenknarsend van De Illegalie. Feit is dat het halve dorp er ‘stiekem’ over de vloer kwam.

Vaste groepen bezoekers waren voetballers, hockeyers, motorrijders en darters – als de grijze kliko aan de weg stond, wisten de darters, dan was het tijd voor hun clubavond. Brandde in het steegje naast de woning de buitenlamp, wist iedereen, dan was The Stone ‘open’. Werd het te druk, of beviel de sfeer hem niet, knipte Hans die lamp gewoon uit.

Natuurlijk, vertelt Tina: buren hebben geklaagd. Over geluidsoverlast, meestal van gasten die met een slok op kwamen of gingen. Soms belden ze de politie, die sowieso geregeld voorbij reed. "Maar je mag toch zeker thuis wel een feestje geven? De gasten betaalden toch niet voor hun drankjes? Er ging slechts een fooienpot rond. Daarin mocht je gooien wat je wilde, genoeg voor Hans om terug te kunnen kopen wat je had opgedronken*. Om geld was het Hans niet te doen. Rijk is hij er niet van geworden."

Nu Hans overleden is, vloeit hier zaterdagavond nog één keer het bier. Daarmee neemt Houten afscheid van een geheim dat iedereen wel kende.

Bron: ad.nl.

*De gemeente had wèl kunnen optreden. Volgens vaste jurisprudentie is sprake van verstrekking 'anders dan om niet' en dus een vergunningplicht, wanneer bezoekers van een kroeg geld plegen te stoppen in een fooienpot opdat terug kan worden gekocht wat is opgedronken.

Laatste nieuws